Tekniikka

CVT- Kaikki voivat oppia laulamaan

Complete Vocal Technique (lyhennettynä CVT, suom. Kokonaisvaltainen äänenkäytön tekniikka) on tanskalaisen Cathrine Sadolinin vuosia kestäneen tutkimuksen tuloksena syntynyt laulunopetusmetodi. Tekniikkaa nimetään “kokonaisvaltaiseksi”, koska tekniikka kattaa kaikki äänet, joita ihminen voi tuottaa.

CVT-metodin keskeiset lähtökohdat:

 • Laulaminen ei ole vaikeaa – kaikki voivat oppia laulamaan.
 • Tekniikka perustuu anatomiaan ja fysiologiaan.
 • Laulutekniikan tulee olla konkreettista ja tehokasta käytännössä.
 • Kolme perussääntöä oikeanlaisen harjoittelun varmistamiseksi:
  1. Laulamisen tulee aina tuntua miellyttävältä.
  2. Tekniikan tulisi toimia välittömästi, muutoin sitä ei ole käytetty täysin oikein.
  3. Jos jokin tuntuu väärältä, se on väärin – luota itseesi.
 • Erota toisistaan makuasiat ja tekniikka.
 • KAIKKI äänet voidaan tuottaa terveellä tavalla
 • Älä pelkää ääntä. Erilaiset äänet eivät rasita, vaan kurkun hallitsematon kurominen voi rasittaa.

Sinä päätät, miltä kuulostat!

CVT sisältää kattavasti tietoa turvallisesta äänenkäytöstä. Se perustuu ihmisen anatomisiin ja fysiologisiin faktoihin, on hyvin konkreettista ja toimii välittömästi. Tekniikan avulla voit saada ääneesi lisää voimaa, kestävyyttä, kantavuutta, laajemman äänialan ja variointimahdollisuuksia. Voit myös oppia laulamaan erilaisilla moodeilla, muuntelemaan äänenväriäsi tai halutessasi oppia käyttämään erilaisia äänen tehosteita (esim. vibrato tai särö). Voit oppia tuottamaan kaikki ihmisäänelle mahdolliset soundit turvallisella tavalla CVT:n avulla. Voit myös suunnitella oman soundisi jättämällä pois asiat, jotka eivät miellytä itseäsi. Sinä olet oman äänesi ”äänisuunnittelija”.

Kokonaisvaltainen laulaja – olet vapaa ilmaisemaan!

Kun hallitset tekniikan, voit tehdä ja ilmaista äänelläsi mitä haluat. Tekniikka on laulajan itseilmaisun väline – tärkeintä on aina välittää musiikilla jokin viesti kuulijalle. Millaisen viestin ja miten haluat välittää, on taiteellinen valinta, joka jokaisen laulajan on tehtävä itse. Tekniikka vapauttaa sinut tulkitsemaan mitä ikinä haluatkaan!