MAAILMAN ÄÄNIPÄIVÄ 2023 

Lämpimästi tervetuloa mukaan Maailman Äänipäivän verkkotapahtumaamme su 16.4.2023 klo 13-15. 

Tapahtuma on tarkoitettu kaikille äänestä kiinnostuneille ja on ilmainen.

Liity linjoille ja vinkkaa kaverille myös!

Liity mukaan tästä:

https://us02web.zoom.us/j/88693002392?pwd=eXpza3ZXYi80bkdYLzBTYjNQVEFDdz09

MAAILMAN ÄÄNIPÄIVÄN OHJELMA:

(esiintyjien ja asiantuntijoiden esittelyt alempana) :

13.00-13.10 tapahtuman avaus, musiikkiesitys Vilma Talvitie

13.10-14.00 Äänenhuollon monikenttä

Tuntuuko lauluäänessä häiriöitä, onko puheäänessä ongelmia? Miksi ääni joskus temppuilee ja väsyy helpommin? Kenen puoleen voi kääntyä ääniongelmissa?

Äänenhuollon eri ammattilaiset kertovat omasta työstään ja kokemuksistaan, mukana foniatri Annika Laaksonen, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Teemu Kinnari, ääniterapeutti Elina Launimaa, laulunopettaja Juho Eerola, vokologi Liisi Petterson sekä VoiceWell -hoitaja Anniina Rubinstein.

14.00-14.10 musiikkiesitys ja tervehdys Lemmennostatus

14.10-14.55. Kysy laulunopettajalta

Edellisten vuosien tapahtumista tutussa ja super-suositussa osiossa keskustellaan ja kysytään laulunopettajilta! Mikä mietityttää äänessä, laulamisessa? 

Lähetä kysymyksesi joko etukäteen somessa (@cvtsuomi tai @laulupedagogit) tai kysy livenä tapahtumassa. Vastaamassa huippuammattilaiset: Jenny Robson, Sini Spoof, Tanja Torvikoski sekä Ulla Raiskio

14.55-15.00 tapahtuman lopetus

Esiintyjien ja asiantuntijoiden esittelyt:

Vilma Talvitie (klo 13)

Vilma Talvitie on laulaja-lauluntekijä, “PianoBodyPerkussionisti” ja multi-instrumentalisti, joka luo siltoja etnon, popin ja folkin välille. Lauluissaan Vilma syväluotaa ihmismielen ihmeitä ja vinoumia, kaivaa luurangot kaapeista ja ottaa häpeää sarvista. Kontrastia tummanpuhuviin teemoihin tuo hänen valoisa ja kirkas äänensä, joka hakee voimaa itä-eurooppalaisista laulutraditoista. Vilma vaikuttaa useissa eri maissa ja mantereilla – nomadielämä Euroopassa, Etelä-Amerikassa ja Aasiassa on jättänyt omintakeisen leiman hänen musiikkiinsa.

Äänenhuollon monikenttä (klo 13.10-14.00)

Elina Launimaa

Elina Launimaa on valmistunut puheterapeutiksi Oulun yliopistosta vuonna 2016 ja toimii tällä hetkellä yksityissektorilla ammatinharjoittajana. Elina työskentelee lasten kielellisten haasteiden sekä aikuisten äänihäiriöiden parissa. Valtaosa Elinan ääniasiakkaista on puhetyöläisiä, jotka ohjautuvat hänen hoitoonsa HUS:n Foniatrian poliklinikan kautta. Elina on myös opiskellut muusikoksi Helsingin Pop & Jazz Konservatoriolla, pääaineenaan laulu. Elina työskentelee mielellään asiakkaiden kanssa, joille laulu on harrastus tai työväline.

Annina Rubinstein

Annina on VoiceWell-hoitaja ja urheiluhieroja ja hoitanut paljon teatteri- ja musiikkialan tekijöitä. Lisäksi hän on opiskellut Estill -laulutekniikkaa. Nykyään Annina työskentelee Kouvolan teatterissa vakituisena näyttelijänä ja pohtii paljon äänenkäyttöä tästä näkökulmasta.

Teemu Kinnari

Teemu Kinnari on korva-, nenä- kurkkutautien erikoislääkäri ja dosentti joka on toiminut korvalääkärinä ja yliopisto-opettajana HUSissa yli 20 vuoden ajan sekä päätoimisena laryngologina eli kurkunpääongelmiin keskittyvänä lääkärinä 15 vuotta ja johtaa nykyisin korvaklinikan laryngologista osastoa Hänen erityisosaamisaluettaan on kaikki äänihuuliin liittyvät ongelmat ja kurkunpääkirurgia. Teemu Kinnari pitää vastaanottoa ORTON Ääniklinikassa sekä Mehiläisessä ja vastaa Kansallisoopperan vierailevien solistien ääniongelmien hoitamisesta.

Annika Laaksonen

Annika Laaksonen on foniatrian erikoislääkäri. Hän työskentelee HUS foniatrian poliklinikalla, ja on loputtoman kiinnostunut ihmisäänestä, erityisesti lauluäänestä. Annika itsekin harrastaa laulua (pop/jazz). Hän on pian aloittamassa tutkimusta laulajien kurkunpääntulehduksen hoidosta kortisonilla. 

Juho Eerola

Juho Eerola on helsinkiläinen laulunopettaja, joka on työskennellyt monipuolisesti erilaisten laulajien ja laulamisen ammattilaisten kanssa. Tällä hetkellä hän toimii laulun ja ainedidaktiikan tuntiopettajana Metropolia Ammattikorkeakoulussa sekä laulun tuntiopettajana Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa kansanmusiikin osastolla. 

Laulajien ääniongelmiin ja niiden kuntouttamiseen hän tutustui sertifioituessaan Estill Voice Training -kouluttajaksi vuosien 2014-2018 välisenä aikana. Yksityisstudiollaan hän on tukenut laulajien kuntoutumista ääniongelmista yhteistyössä äänielimistön manipulaatiohoitoihin erikoistuneiden ammattilaisten sekä ääniterapeuttien kanssa.

Liisi Petterson

Laulaja, laulupedagogi YAMK ja vokologi FM Liisi Pettersson auttaa laulajia ja puhujia käyttämään ääntään vaikuttavasti ja kestävästi. Liisin erikoisalaa vokologina on äänen ja puheen tuottaminen sekä puhesignaalin akustisen rakenteen analysointi tarvittaessa. Liisin työhön kuuluu olennaisesti ääniammattilaisten äänellisen suorituskyvyn kehittäminen. Liisin valmennukseen tullaan usein silloin, jos ääni ei syystä tai toisesta kestä, eikä orgaanista syytä äänen käheytymiseen ole löytynyt. Toiminnallisten äänihäiriöiden kuntouttaminen, joskus myös puheterapeutin antaman terapian rinnalla, onkin tärkeä osa Liisin työtä. Liisi on kiinnostunut äänen psykofyysistä aspekteista, ja hänen pro gradu -tutkielmansa puhetekniikasta ja vokologiasta käsittelee luonnollisen äänen vapautumista Linklater-ääniharjoitusmenetelmään pohjautuen.

Lemmennostatus (klo 14)

20 vuotta sitten Teatterikorkeakoulun lavan räjäytti musiikkispektaakkeli Lemmennostatus. Nyt aika tehdä come back. Lempi leimahtaa jälleen!

Tänä vappuna lavalle nousee nimekkäiden näyttelijöiden lisäksi nuoria musiikkiteatterin lahjakkuuksia. Alkuperäinen bändi saa Kähärän ja Tuurnan musiikin syttymään.

Konsepti ja musiikki: Anna-Mari Kähärä ja Jussi Tuurna

Koreografia: Jens Walentinsson

Esiintyjät: Santeri Helinheimo-Mäntylä, Johannes Korpijaakko, Jane Kääriäinen, Jasper Leppänen, Laura Malmivaara, Aleksi Parviainen, Nora Raikamo, Maija Rissanen, Tatu Siivonen, sekä Tamk ja TeaK musiikkiteatteriopiskelijat Reetta Ala-Venna, Antti Ainola, Linnea Tähtinen, Ulla Paajanen

Bändi: Janne Halonen, Markus Jaatinen, Juha Kujanpää, Janne Murto, Lauri Salokoski, Mikael Seire

Valosuunnittelu: Kalle Ropponen

Esitykset Aleksanterin Teatterissa 29.4. ja 1.5.2023!

Kysy laulunopettajalta (klo 14.10-14.55)

Jenny Robson

Musiikin tohtoriopintoja viimeistelevä jazzlaulaja Jenny Robson on toiminut pitkään myös opettajana. 

Tällä hetkellä hän opettaa eri-ikäisiä oppilaita mm. Espoon Musiikkiopiston pop/jazzlinja Ebelissä sekä Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmässä. Opetuskokemusta on myös toisen asteen koulutuksesta kuin myös ammatikorkeakouluista. Omaan taiteellisen toimintaan sisältyy keikkojen ohella myös sävellystyötä. Erityisesti improvisoinnin opettaminen on lähellä sydäntä ja lauluopetuksessa Robson käyttää paljon rytmiikkapohjaisia ja improvisatorisia harjoituksia apuna. 

Sini Spoof

Sini Spoof on “äänenkäytön moniottelija”:  laulupedagogi, laulaja, spiikkeri ja ääninäyttelijä. 

Laulaminen, ihmisääni ja sen mahdollisuudet ovat kiehtoneet Siniä pienestä asti. 

Sini on  toiminut laulupedagogina yli 20 vuoden ajan. “Jokainen ääni on yksilöllinen ja upea. Parasta laulunopettajuudessa on se, että saan tehdä monipuolisesti töitä erityylisten laulajien ja laulun harrastajien kanssa ja nähdä heidän kehittyvän. Rohkaisen oppilaitani käyttämään ääntä monipuolisesti, rohkeasti, äänellä leikkien”, kertoo Sini.

Tanja Torvikoski

Laulupedagogit ry:n uusi hallituksen jäsen Tanja Torvikoski on työskennellyt laulajana, laulupedagogina ja esiintyvänä taiteilijana yli 15 vuotta ja toimii Oulun ammattikorkeakoulussa laulun lehtorina. Musiikillisesti Tanjan juuret juontavat suomalaiseen gospel- ja kuoromusiikkiin, klassiseen musiikkiin ja akustiseen pop-, folk- ja americana-musiikkiin. Hän on ollut vuosien mittaan mukana kymmenillä studiojulkaisuilla sooloartistin, vierailevan artistin tai tuottajan roolissa. Tällä hetkellä Torvikoski työskentelee erilaisten projektien parissa, jotka julkaistaan kuluvan vuoden aikana levytysten, konserttien ja koulutusten muodossa. 

Ulla Raiskio

Mezzosopraano Ulla Raiskio on toiminut laulunlehtorina Metropoliassa, Tampereen Konservatoriossa ja nykyään Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa.

Uransa aikana hän on laulanut niin oopperaa, operettia kuin musikaaliakin. Suomen Kansallisoopperassa hän on esittänyt mm. nimiroolin Ravelin oopperassa L’enfant et les sortilèges. Ullan sydäntä lähellä on myös Lied ja hän on kantaesittänyt useita hänelle sävellettyjä laulusarjoja. Ulla on Suomen Lied-akatemian perustajajäsen ja monivuotinen puheenjohtaja.

Hänen viimeaikaisimpia intohimon kohteitaan ovat napolilaiset barokkikantaatit, joita hän esittää mm. Galantina-yhtyeen kanssa.

Maailman Äänipäivän työryhmä vuonna 2023:

Juho Eerola (Laulupedagogit ry)

Annamaria Hannonen (Laulupedagogit ry)

Riitta Keränen (Suomen Complete Vocal Technique -opettajat ry)

Mika Tepsa (Suomen Complete Vocal Technique -opettajat ry)

Satu-Maarit Veikkola  (Suomen Complete Vocal Technique -opettajat ry)